okt
23

Az első hónapok feladata, hogy megszokjátok, mind jobban megismerjétek egymást. A kicsinek még a környezettel is meg kell ismerkednie. Egyre több időt tölt ébren, hallgat, figyel és mindenből tanul. A markánsabb hangokra odafordítja fejét. Lassan kezdi szemmel követni az előtte mozgó tárgyakat, először még csak vízszintesen, majd függőlegesen is. Egyelőre még csak 25 cm-re tud fókuszálni.  Figyeli az arcokat és felismeri az illatokat. Fekete-fehér, élénk, kontrasztos színeket és formákat kedveli. Mozdulataival játszik, sokat rugdalózik, lógó tárgyakat ütögeti körkörös mozdulatokkal. Ha hasra fordítod, fejét valamelyik oldalra elfordítja.

A 6. hét körül kis, piros kiütések jelenhetnek meg az arcán, ami teljesen normális, az anya hormonjai tisztulnak ki szervezetéből. Ha születéskor jött egy kis tej a cicijéből, az is az anya 

hormonjainak volt köszönhető. Ebben az időszakban lehet koszmós a fejbőre, melyen úgy lehet segíteni, hogy babaolajjal bekenjük és letöröljük. Megelőzni viszont úgy lehet, hogy alaposan, de azért óvatosan, nagy, nyitott tenyérrel, törölközővel fürdés után megdörgöljük. A baba egyéb bőrfelületét viszont nem dörgöljük, hanem bebugyoláljuk és leitatjuk róla a vizet.

Minél többet legyen hason a baba, ha szereti, mert erősíti a háti és nyaki izmait. Két talpát összerakva a popsihoz feltolva a lábait (mint a kisbéka), reflexszerűen ki fogja nyújtani lábait, mely a kúszómozdulat alapja. Hasonló csecsemőreflex, hogy hóna alatt megemelve a földhöz érintve talpát sétáló mozdulatokat tesz.

A szoptatás még mindig a legfontosabb az életében. Már elképzelhető, hogy beáll egy rendszer (persze csak rövid időre). Korábban már írtam a szoptatásról, így most csak annyit, hogy javaslom az igény szerinti szoptatást, ami egyébként is kb. az ajánlott 3 óránkénti szoptatáshoz közelít. A baba jelez, amikor éhes (tehát nem minden sírás jelez éhséget): forgatja a fejét, cikázik a szeme, nagyon élénk lesz, fészkelődik és tátogva keresi a cicit. A szoptatási testhelyzeteket és a szoptatás technikáját érdemes nagyon megtanulni, mert kulcsfontosságú lesz a későbbiekben is, hogy legyen sok tejed, sokáig tudj szoptatni, ne gyulladjon be a melled és ne sebesedjen ki a mellbimbód. A szoptatás a számos csodálatos élettani hatásán felül a legjobb eszköz lesz arra, hogy a babádat megnyugtasd.

Még talán a körömvágásról pár szó: hivatalosan a 6. héttől ajánlott, de biztosan nem fogsz belevágni a kicsi körömágyába, ha neki való körömollót használsz, nem vágod ki a sarkokat, tehát nem kell lekerekíteni a körmeit, és persze alvás közben próbálkozol. Javaslom, hogy a körömollót tisztítsd meg alkohollal körömvágás előtt.

Beszélj hozzá sokat, lassan vissza is fog mosolyogni rád.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babydoo.blog.hu/api/trackback/id/tr471470173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása