jan
22

Pici Babád egyre többet mozog a lakás több területén, itt az ideje, hogy biztosítsd számára a szabad és biztonságos teret. Érdemes elpakolnod a számotokra fontos és értékes dolgokat. Jó, ha megpróbálsz az ő szemével végignézni lakásodon, hogy a lehető legtöbb dolgot észrevedd, ami őt is érdekelné. Persze, nagyon fontos számodra a biztonsága, de próbáld visszafogni magad, nem kell mindentől megóvni, így szerzi meg a számára nagyon fontos tapasztalatokat és élményeket. Ez persze nagyon nehéz, de hidd el, megéri próbálkoznod és visszafogni magad.

 
Mindent, amit megszerez a lehető legtöbb módon ki szeretne próbálni, ezért ne lepődj meg, ha a legkülönfélébb módon kipróbál mindent (rázogat, ütöget, dobál, forgat és persze végignyal). Miután alaposan megvizsgálta a tárgyak tulajdonságait és megmutatod Neki, hogy mit mire és hogyan használunk, szépen lassan ő is funkciójának megfelelően kezdi majd használni a tárgyakat. Ebben a korszakban szeretnek bele igazán a zenélő, csörgő, zörgő játékokba. Persze Neked ez nem mindig tesz jót, de Babád számára élmény és fontos tapasztalat. Szóval kitartás!
 
Ekkor már a szemszíne is megmarad, esetleg árnyalatnyi eltérés lehet már csak. Látásának tisztasága és mélységi érzékelése már majdnem olyan, mint a Tiéd. Tökéletesen beazonosítja a szobában lévő tárgyakat (amiket megpróbál azonnal a kezei közé kaparintani) és személyeket.
 
Ha már Babácskád olyan ügyes, hogy nem csak mászik, hanem feláll és sétálgat kicsit, érdemes szabadjára engednek mezítláb vagy csúszásgátlós zokniban, mert így erősíti meg igazán a lábizomzatát, a boltíveket és nem utolsó sorban az egyensúlyát is, mivel így érzi legjobban, hogy mi van a lába alatt. A szakemberek vélemény szerint addig nem kell keményebb talpú (utcai) cipőt venned, amíg nem sétál sokat, de egy próbát megér, főleg ha esős, hűvösebb időben is sétáltok, levegőztök. A járástanulás ezen időszakában nem kell kétségbe esned, ha azt veszed észre, hogy görbe a lába, kifordítja a lábfejét stb., ez még csak az első szárnypróbálgatások időszaka, sokat fog még változni.
 
Kicsit Rólad:
 
Előfordulhat és teljesen érthető, ha úgy érzitek Pároddal, hogy nem olyan a kapcsolatotok, mint volt. Kicsit eltávolodtatok egymástól, aminek legfőbb oka az új családtag és az állandó figyelem, amit igényel. Teljesen kimerülten persze nehéz mindig boldognak és kiegyensúlyozottnak lenni. Fontos, hogy ezeket a „problémákat” beszéljétek meg és próbáljatok olyan megoldást keresni, ami mindkettőtöknek megfelel. Néha Apa is segíthet a házimunkában, a gyerkőc körül, ha úgy tervezitek, hogy este több időt szeretnétek egymásnak szentelni. Érdemes kicsit megtervezni, hogy mit szeretnétek, de ha az „ahogy esik, úgy puffan” megoldást választjátok, sem lesz gond. A lényeg, hogy beszélgessetek ezekről a dolgokról is. Térképezzétek fel, hogy mi hiányzik mindkettőtöknek a Baba előtti közös életetekből.
 
Babácskád újabb próba elé állít majd ebben a korszakban. Megjelenik Nála az elválástól való félelem. Egyre nehezebb lesz rábíznod valaki másra, mert heves tiltakozás lesz az eredménye. Ez teljesen természetes és nem kell megijedned. Szeretettel, de határozottan könnyíthetsz helyzeteden, amibe ő is bele fog nyugodni. Persze, először dühös lesz, mert már ezt a hangulatát is ki tudja fejezni az öröm és a sértődöttség mellett, de kárpótolja majd a sok ismert játék, amit otthon marad Vele. Idődet szervezd úgy, hogy hazaérkezésed után legyen időd nyakadba ugró gyermekeddel kettesben játszani. Így mindkettőtök lelke megnyugszik és még jól is szórakoztok. Ha távol vagy Babádtól és úgy érzed, tudni szeretnéd, hogy van, távozásod után nyugodtan telefonálj, mert ha tudod, mi van Vele, te is nyugodtabb vagy és jobban intézed azt, amit kell.
 
Lesznek napok, mikor igazi erőpróbának tűnik majd Babácskád szórakoztatása, felügyelete és elviselése. Kezdi próbálgatni határait és nem veszi figyelembe, hogy Te esetleg nem vagy olyan fitt és energikus, mint ő. Ezekben az esetekben jó, ha veszel pár mély lélegzetet vagy számolni kezdesz magadban. Ha kicsit összeszeded magad, és nem hirtelen reagálsz nemkívánatos viselkedésére sok kellemetlen helyzettől megkíméled mindkettőtöket. Ha teheted, mozogj te is, mert az energiát ad. Már nagyon széleskörű ez a terület is, ezért érdemes kicsit körülnézned a neten. De az is megoldás, ha a boltba kicsit hosszabb úton mentek, picivel gyorsabb tempót veszel fel séta közben, otthon vagy konditeremben tornázol (mikor időd is engedi), de ami legjobban fog tetszeni csöpp gyermekednek, ha táncolsz Vele (élvezi testi közelséged és ha leteszed ringatózni, ugrálni kezd, persze még ritmus nélkül, de annak is eljön majd az ideje).

A bejegyzés trackback címe:

https://babydoo.blog.hu/api/trackback/id/tr951692881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása