jan
28

Túl vagytok az első szülinapon is. Pihenjetek kicsit, mert Babádnál nincs megállás. Egyre ügyesedik mozgása, már kezeit is ügyesen használja, és ha még nem lépeget, lassan bekövetkezik ez is.

 
Fontos, hogy továbbra is sokat beszélj Hozzá, beszélgess Vele. Aktív szókincse még nem bontakozik ki annyira, mint a passzív (szinte megért mindent, amit mondasz vagy kérsz Tőle), de hamarosan észreveszed, hogy egyre jobban és ügyesebben próbálkozik. Használt szavai mellett a mutogatás is előtérbe kerül, hogy könnyebben megértesse magát, de vigyázz, hogy ne mondd mindenre, amit nem értesz, hogy mutasd meg, mert így könnyen megtanulja, hogy ez egyszerűbb mód arra, hogy megértesse magát, mint a beszéd. Ha szeretne valamit elkérni, mutass először másra és nevezd meg, majd a következő tárgyra és végül arra, amire tényleg vágyik. Mindent nevezz a nevén, így még több információhoz juthat.
 
Ha már ráérzett a mozgás adta lehetőségekre, könnyen lehet, hogy nem fogja annyira engedni a dédelgetést. Szeretné minél jobban megismerni környezetét és a legújabb képességét. Nem kell aggódnod, amikor szükségét érzi, oda fog menni Hozzád, hogy dajkáld kicsit. Most még élvezi Ő is a hirtelen jött szabadságot és tudja, hogy bármikor számíthat Rád. Kicsit Neked is vissza kell fognod magad, hogy ne szaladj rögtön a segítségére, mikor történik valami. Persze nagyon nehéz, de érdemes csak akkor segítségére sietni, mikor tényleg bajban van. A kisebb esések nem ártanak, az egyensúlyának is ki kell fejlődni és finomulni.
 
Azért, mert elkezdett járni, nem muszáj rögtön cipőt adnod Rá. Hamarabb és könnyebben megtapasztal dolgokat, ha mezítláb vagy zokniban sétálgat. Így jobban tud fejlődni az egyensúlya, a lábboltozata és az izomzata is. Ha már olyan terepen is szeretné kipróbálni magát, ahol megsebezhetné a lábát, akkor kell a cipő. Cipővásárlásnál arra figyelj, hogy puha „vászoncipő” legyen hajlékony gumitalppal.
Ha már a járás megy utánzással, új dolgokra is könnyedén megtaníthatod, pl. guggolni.
 
Kézügyessége is egyre fejlettebb lesz. Még most is jól leköthető figyelme a ki-be pakolgatással, és már nem csak a játékait pakolja, akár a konyhaszekrény is lehet a célpont. Próbálj balesetmentes környezetet biztosítani ehhez, és értékes dolgaidat pakold el, hogy ne essenek áldozatul a kis kezecskék esetleges ügyetlenségének.
 
Nem kell meglepődnöd, ha azt veszed észre, kicsit önző lett a gyerkőcöd. Ez így van jól. Megszerzi magának a játékokat („enyém örökre” arckifejezéssel) és nem szívesen válik meg tőlük. Ha más gyermek társaságában van, nem együtt, hanem még inkább egymás mellett játszanak, mert ilyen Piciknek még a tevékenység a fontos és nem a társaság. Persze, ez Rád nézve nem igaz, mert Te nagyon is fontos vagy és igényli is, hogy néha megölelgesd, megpuszilgasd kicsit. Az, hogy már egyre többet játszik egyedül, és nem ragaszkodik Hozzád annyira játék közben, egyre növekvő függetlenségét és önbizalmának növekedését jelzi.
 
Bizony mikor már önbizalma és függetlensége van, ráérez az ízére annak is, hogy bizony hatalma is van. Ez a hatalomgyakorlás minden területen megjelenik, akár meseolvasásról, hintázásról, önálló evésről legyen szó.
 
Szociális készségeit otthon is lehet fejleszteni különböző játékok segítségével. Ilyen pl. a bújócska, "kérem szépen" (mindent, amit eldobál szeretné visszakapni, és persze Tőled), testrészek megnevezése és az összes olyan mondóka, ahol mozgásos „gyakorlatokat” lehet végezni (pl. sétálunk – sétálunk - egy kis dombra lecsücsülünk - csüccs).

A bejegyzés trackback címe:

https://babydoo.blog.hu/api/trackback/id/tr811710160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása