feb
16

Nagyon segítőkész, bármikor segítségedre van (még akkor is, amikor nem kellene). A lakásod sincs biztonságban. Képes Babád már a kisebb bútorok áthelyezésére is. Polcait, játékait folyamatosan pakolgatja, segít a házimunkában is (hozza-viszi a lapátot, seprűt, felmosót).

 

Önállósága már kiterjed az öltözködésre, a kézmosásra, a törölközésre és a fogmosásra is. Legyél mellette és segíts Neki, hogy a lehető legalaposabb lehessen. Ne korlátozd semmiben, mert önállóságát most tanulja és fejleszti. Bár néha nehéz, vagy lehetetlen kivárni.

 

Ilyenkor már nem csak az akaratossággal és hisztivel kell megküzdened. Megjelenik Babád viselkedésében a makacsság is. A választást nem tűrő kérdésekben nem kell engedned Neki, de apróbb dolgokban nyugodtan próbálkozhat (pl. csak egyféle zoknit hajlandó felvenni), nem történik semmi, ha kicsit engedékenyebb vagy. Ezzel önállóságát és akaratát fejlesztheted, és nem utolsó sorban, megkíméled Magatokat egy újabb veszekedéstől, hisztitől (mert bizony így fog reagálni).

 

Az időérzéke még fejletlen, még inkább a pillanat fontos Neki. Ha szeretne valamit, azt most azonnal és nem később vagy mindjárt. Ahogy cseperedik egyre okosabb lesz, és egyre több mindent megért. Így van ez az idővel is. Könnyítheted a megértést Számára, ha azt mondod: „nemsokára eszünk, csak előbb összepakoljuk a játékokat”.

 

Sokat segíthet Neked és Babádnak is a rendszeres, állandó napirend. Te idő és energiát spórolsz meg, Babád pedig biztonságban érezheti magát, mert már valamennyire tudja, hogy melyik tevékenység után mi fog következni. Az állandóság pedig biztonságot nyújt, mert nem találkozik szembe a riasztó bizonytalansággal.

 

Lassan eljátszhatsz a gondolattal, hogy ideje lesz beszerezni egy bilit. Ilyen idősen már nyilvánvalóvá válhatnak Számodra azok a szembetűnő jelek, hogy mikor kell vécéznie Babádnak (fészkelődik, nyugtalankodik, leguggol, esetleg elbújik). Attól, hogy Babád is felismeri ezeket a jeleket nem biztos, hogy készen is áll arra, hogy megszabaduljatok a pelustól. Először záróizmainak működését és akaratlagos mozgását kell elsajátítania és begyakorolnia, ami lehet, hogy elég hosszadalmas folyamat lesz ( ha szerencséd van, akkor nem, és hamar megtanulja).

A bejegyzés trackback címe:

https://babydoo.blog.hu/api/trackback/id/tr441763545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása