feb
16

Babácskád egyre többet beszél, egyszerű mondatokban fejezi ki magát. Szókincsét még most is a sok beszélgetéssel, mesével, verssel tudod fejleszteni. Ha már kicsit unalmas, hogy ezredszer is ugyanazt a dalt, mesét, verset kell elmondanod, akkor próbálkozz valami újjal. Persze akkor majd az lesz a kedvenc, de egy kis változatosság nem árt.

 

Kipróbálhatod, hogy a mesék terén milyen hosszúságú meséket képes végigülni és érdeklődve hallgatni. Ha már a hosszabb mesék is lekötik, bővíthetitek gyűjteményeteket, és nem lesz minden nap egyhangú ezen a területen sem.

 

Ugyanis ebben a korban már érti és élvezi is a meséket, mondókákat. A sokat hallott mondókákból már szavakat is mondhat Veled, sőt sokan már a maguk kis nyelvén el is mondják a teljes mondókát vagy egy részét. Nagyon szórakoztató, ha olyan mondókákat „gyakoroltok”, melyeket el is lehet mutogatni, mert az még jobban is fog menni Neki, mint a beszéd, és nagyon aranyos, amikor a saját kis szavalását kíséri egy mutogatós, komplett előadás. Közös játéknak és fejlesztésnek is tökéletes ez az időtöltés.

 

Jobban érdeklődik már a papír és a ceruza iránt is. Szereti a színeket, ezért bátorítsd. Beszélgessetek rajzairól, vehetsz Neki zsírkrétát, ceruzát. De azt egyértelműen beszéld meg Vele, hogy csak papírra szabad rajzolni és a rajzolós játékokra, a falra, a földre, a bútorokra, a ruhájára nem. De ötleteket ne adj Neki, inkább csak azt hangsúlyozd, hogy hova szabad.

 

Érzelmi világa nagyon ingadozó mostanság. Van úgy, hogy odaszalad Hozzád egy ölelésért és már megy is tovább, de lehetnek olyan napok is, mikor csak úgy csüng Rajtad, és nem tudsz mit kezdeni Vele sem, és mást sem tudsz csinálni. Máskor pedig még azt sem akarja megengedni, hogy egy puszit nyomj az arcára. Ennek oka, hogy Babácskád még nem nagyon tudja eldönteni, mit is akar. Szüksége van Rád, ölelésedre, a biztonságérzetének optimális szinten tartására. Másfelől viszont egyre növekvő önállóságát is érzi és kezdi kifejezni.

 

Szóval nem kell aggódnod. Még most is Te vagy a legfontosabb Számára, csak egyre többet próbálgatja már kicsi szárnyait is.

 

Játékát tekintve még mindig az egymás mellett játszás jellemző, de már szívesen nézi és utánozza is a körülötte játszó gyerekeket. Ami persze Neked nem mindig fog tetszeni, mert a „rosszaság” hamarabb megragad, mint a „helyes” viselkedés. Ilyenkor addig nem kell közbelépned, amíg valami olyan dolog nem történik, amit már nem tudsz elnézni. Reakciódat megfigyelve is tapasztalatokat szerez, és ha konfliktusba kerül esetleg egy másik gyerekkel, fejlődik problémamegoldó készsége (persze, csak ha a másik anyuka nem siet rögtön csemetéje védelmére). A társas kapcsolatok alakításához és megtanulásához bizony a konfliktusokra (azaza, megoldási módszerekre) is szüksége van.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babydoo.blog.hu/api/trackback/id/tr991763556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása