már
16

Lassan már kitanulod állandóan változó Babádat, és azt is tudod, melyik büntetési módszer válik be Nála. Néha bizony kell a büntetés is a fegyelmezés eléréséhez, de igyekezz inkább többet dicsérni, mert az jobban megmarad emlékezetében. Amit SOHA ne csinálj büntetésből az alapvetőkön túl: ne vedd el Tőle kedvenc játékát. Ez a bizonyos kedvenc játék ugyanis Te magad vagy szimbolikus értelemben Babádnál, és ez a játék növeli biztonságérzetét.

 

Kicsi manód (aki már nem is olyan kicsi) meglepő gyorsasággal képes érzékelni a változásokat, apró részleteket. Ennek az éles figyelem és a sok új dolog megtapasztalása és értelmezése az oka. Agya mint a szivacs, mindent csak úgy szív magába. Gazdagítsd élményekkel és tapasztalatokkal. Ebben a szakaszban nagyon ráhangolódnak a színekre, mozdulatokra, méretekre. Hagyd, hogy felfedezze a Világot.

 

Tapasztalatszerzés közben óhatatlan, hogy kudarcélménye is lesz. Mindent szeretne egyedül megtapasztalni, megoldani. Légy erős és türtőztesd magad. Nem kell rögtön a segítségére sietni. Ha azt látod, hogy már annyira csalódott, hogy már nem is tud eléggé odafigyelni, akkor kérdezd meg, hogy szeretné-e, hogy segíts neki egy kicsit. A sok gyakorlás, próbálkozás során tanul meg szépen lassan mindent, és jó lesz majd látni örömét, amikor egyedül sikerül valamit megcsinálnia.

 

Az egymástól való elválás most még nehezebb. Szavakkal is kifejezi, mennyire nem szeretné, hogy nem legyél mellette. De Neked is szükséged van a kikapcsolódásra. Feltöltődsz egy-egy Apával vagy barátokkal töltött délután, este után. Mindkettőtöknek jobb, ha Te is jól érzed magad, felnőttes témákról is beszélsz valakivel. Mindig szólj Manódnak előre, hogy el fogsz menni. Így felkészülhettek mindketten az elválásra. Biztosítsd arról, hogy vissza fogsz jönni Hozzá.

 

Kezdhetsz gondolkodni az óvodán. Bizony ennek is eljött az ideje. Így biztos, hogy elég időtök lesz feltérképezni a kiszemelt intézményeket. Nem árthat egy látogatás, szülőkkel való beszélgetés, az ovik nevelési elveinek megismerése, szülőkkel szembeni elvárások átgondolása. Nehéz lesz olyan helyet találnod, ami minden igényedet kielégíti, de megéri a fáradozás, mert így tudod, hogy olyan helyre adod be Manódat, ahol a megfelelő tapasztalatok fogják érni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babydoo.blog.hu/api/trackback/id/tr331844901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása