már
16

 

Állsz és szó szerint csak ámulsz meg bámulsz, mekkora nagy és okos Babád van. Bizony, bizony elszaladt az idő... Ebben az időszakban egy látványos testi növekedés is jellemző a gyermekeknél. Testi arányai egyre felnőttesebbek lesznek, megnyúlnak végtagjai is.

Beszédfejlődése szinte követhetetlen. Egyre több mindent mond, és olyan gyorsan indul meg beszéde, hogy csak kapkodod a fejed, hogy hova lett a pici Babád, aki nemrég még csak szavakkal fejezte ki magát! Itt áll előtted egy okos, ügyes, néha (vagy gyakran) akaratos és sokat beszélő gyerkőc. Beszédében persze ott lesznek a nyelvtani hibák, de ezeket nem kell ellentmondást nem tűrően javítanod. Írd fel, mert később jó lesz visszaolvasni. Ha beszédében hibát ejt, az egész mondatot, amit mondott ismételd meg, de ezúttal helyesen.

 

Érzelemvilágát tekintve bizony nincs könnyű dolgod még most sem. Babád nem takargatja érzelmeit. Ugyanúgy hangot ad örömének, mint dühének, bánatának. Legyél erős! Egyszer ennek is vége lesz, és nyugodtabb napok következnek majd. Azt megmondani, hogy mikor lesz vége, sajnos, senki sem tudja, mert minden gyermek más. Így a fejlődési tempójuk is, mint a temperamentumuk is. Ha elérkezik a nyugodtabb idők ideje, észre fogod venni, és kifújhatod majd magad.

 

A kiváltódott érzelmeket nyugodtan nevezd nevén („mérges vagy rám, mert nem vettem meg azt a kisautót a boltban”), így megkönnyítheted Számára a feldolgozást. Könnyebben megérti, mi is történik, történt. Később pedig könnyebben megnyugszik, mert megérti, hogy pontosan érted, mit szeretne. Természetesen, úgy fogod tudni a legjobban megnyugtatni, ha nem csak azt mondod ki, hogy érted, hogy dühös és csalódott egy dolog miatt, hanem azt is elmondod, hogy miért nem tudod vagy akarod teljesíteni a kérését. Nem ajánlott a következőkhöz hasonló mondatokat mondani: „mindig csak azt tudod hajtogatni, hogy akarod, még mit nem!” vagy a „normális vagy, eszedbe ne jusson az utcáról felszedett szemetet a szádba venni!”. Meg kell próbálni az ő szemszögéből figyelni az eseményt, kifejezni, hogy megérted, hogy csalódott, amiért nem tehette, amit szeretett volna, de az ezért meg ezért nem lenne helyes. Amikor már kicsit megnyugodott (és reméljük, te is nyugodt vagy), öleld meg, és így pillanatok alatt helyreáll a béke.

 

Legyél következetes! Önálló csemetéd egyre jobban próbára teheti idegeidet. Ennek oka, hogy jobban megérti már, hogy mit szabad és mit nem, és persze ezeket ki is akarja próbálni, hogy valóban nem lehet, vagy csak ez lett mondva! Folyamatos ellenkezése mellett megjelenik a vágy, hogy örömet okozzon Neked. Ezért egyre többet szeretne segíteni Neked mindenben, igyekszik jó lenni. Engedd és örömmel fogadd segítségét!

 

Mivel szeretne örömet okozni, jobban beválhat a „mutasd meg Pistikének a macidat, annyira örülne neki”, mint a „szomorú lesz, ha nem mutatod meg”. Egyszerűbb és érthetőbb számára az előbbi kifejezés.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babydoo.blog.hu/api/trackback/id/tr451844884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása