már
16

Megkezdődhetnek az éjszakai látogatások, amennyiben már lemondtatok a rácsos kiságyról. Ha nem szeretnéd, hogy Veletek aludjon, kísérd vissza szobájába, kergesd el az esetleges szörnyeket (nyugtasd meg), és gyengéden fektesd le az ágyába, majd kedvesen, de határozottan búcsúzz el. Legyél türelmes! Fokozatosan majd megtanul egész éjszaka az ágyában aludni. Ne veszekedj Vele (akármilyen dühös is vagy), mert az csak ront a helyzeten, és még inkább vágyik majd biztonságot adó társaságodra, még elhagyottabbnak fogja magát érezni, ami teljesen természetes és jogos is a részéről. És soha ne fektesd bele Babádat az ágyába úgy, mint egy zsák krumplit, mindig kedves és gyengéd legyél Vele. Szüksége van a megértésedre.

 

Nagyon nehéz, de próbáld meg figyelmen kívül hagyni az esetleges hisztit. Ezzel a viselkedésével is csak a Te figyelmedet szeretné Magára irányítani, drasztikus formában. Először persze erősödni fog a hisztis viselkedése, mert így küzd, hogy figyelj Rá. De ha erős tudsz maradni, és nem reagálsz erre a viselkedésére, hamarosan abba fogja hagyni.

 

Ha nem okoz gondot Nektek, hogy együtt aludjatok egy-egy időszakban, akkor ezt is kipróbálhatjátok. Mivel elég nagy már, valószínűleg meg fogod tudni beszélni Vele, hogy sokkal kényelmesebb Neki is és Nektek is a saját ágyatokban aludni, egyébként is a szörnyek már kiköltöztek az ágya alól.

 

Ha azt veszed észre, hogy egyre növekvő Babád már képes elég sokáig játszani, odafigyelni dolgokra, nem kötelező elkezdened azon gondolkodni, hogy külön foglalkozásokra lenne szüksége. Legjobban úgy fejlesztheted, ha Te játszol Vele. A szabad, kötetlen játék során többet tanul, mint bármiféle foglalkozáson, bár jó program lehet egy gyerekek között töltött éneklős-mondókázós-szaladgálós-zenés foglalkozás. Neked is jelenthet sok új tapasztalatot, és ötleteket meríthetsz új játékokhoz. Szocializációt is segítheti, ha Manócskád más babákkal is találkozik, még akkor is, ha főleg Veled szeret játszani egyelőre. A babaúszás is nagyon ajánlott, amennyiben van lehetőségetek és megtehetitek, hogy eljártok rendszeresen. Ha nem megoldható, hogy különböző foglalkozásokra, babaprogramokra járjatok, ne aggódj, Te magad is remekül tudod fejleszteni Babádat akár otthon, akár séta közben.

 

Ha fogékony a mesékre olvass Neki minél többet. A mese segítségével fontos fogalmakat tanul meg, melyek néha ijesztőek lehetnek (pl. boszorkányok, sárkányok, gonosz mostohák, rémisztő állatok). Az ijesztő meséknek is van hasznuk, éppen ezek a történetek tanítják meg a gyerekeket, hogy hogyan kell a félelmükkel megbirkózni. De ha nagyon érzékenyen érintik (esetleg Téged is) ezek a részek, nyugodtan változtasd meg benne ezeket a részleteket. De a dráma (ami a mesében így van előadva) megélése kell a gyermek számára. Ettől lesz a mese érdekes és tanulságos. Végezetül pedig, semmi baja nem lesz a gyerkőcödnek ezektől a történetektől, nem sérül a lelke, nem lesz agresszív vagy éppen gyáva. Így is tanulja a nagy Világot. Persze igyekezz a korának megfelelő mesét olvasni Neki, azt, ami abban a korban leköti a figyelmét, azt, amit szívesen hallgat. Nem kell megmagyarázni azokat a fogalmakat, illetve eseményeket, amelyekre nem kérdez rá. Ami számára befogadható, azt ő kiveszi belőle, rákérdez arra, ami érdekli, a többit pedig hagyd, hogy fokozatosan ismerje csak meg.

 

Eljött az ideje a „nagy” önállóságnak a fürdőszobában is. Mivel hihetetlen mozgékony és kíváncsi gyermeked, szinte nincs olyan helyzet, ahol nem koszolja össze magát. Tanítsd meg kezet mosni. Mindkettőtöknek könnyebb lesz így. Ha nagyon gyorsan szeretne túlesni a kézmosáson énekelhettek valami vízzel kapcsolatos dalt, vagy ki is találhattok egy saját kézmosó dalt is. A lényeg, hogy 20-30 másodpercig eltartson.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babydoo.blog.hu/api/trackback/id/tr811844904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása