már
16

Gyermeked kész egyéniség. Már tökéletesen látszik Manócskád testalkata, temperamentuma és humorérzéke is. Na és persze félelmei és rossz szokásai sem feledhetők el. Fontos, hogy (akármilyen nehéz is) ismerd meg Gyermeked személyiségét, és ennek megfelelően próbálj tevékenységet választani számára. El kell fogadni és tisztelni kell Gyermeked alakuló személyiségét, és nem szabad más embert faragni Belőle, mint aki valójában. Nem is sikerülhetne.

 

Mivel Gyerkőcöd már egyre önállóbb, aktívabb, ne lepődj meg, ha azt veszed észre, hogy már nem igényli annyira öleléseidet, puszijaidat. Ezzel nem Téged utasít el, ezért ne is erőltesd. Amikor ténylegesen szüksége van ölelésedre, jelentkezni fog.

 

Egyre nyitottabb lesz Gyermeked is az újdonságokra. Ezt a konyhában is kihasználhatod. Akár új ételeket is kipróbálhattok, vagy a régieket kipróbálhatjátok új formában (pl. a sajtot sütiformával is kivághatod, a gyümölcsturmixot szívószállal is meg lehet inni). 

 

Anya, mit csináltok Apával? Kínos kérdések sora következhet, mikor szeretkezés közben zavar meg Benneteket a Gyerkőc. Nektek ez valószínűleg zavaróbb, mint Neki. Ha éjszaka lep meg Benneteket, valószínűleg olyan fáradt, hogy nem is veszi észre a Számára szokatlan viselkedéseteket. Ha mégis előhozakodna a kérdéssel, nem kell zavarba jönnötök. El lehet intézni annyival, hogy szeretgettétek és ölelgettétek egymást, majd tereld el a figyelmét valamivel.

 

A gyermek koránál érettebb témákkal kapcsolatban általánosan igaz, legyen szó egy meséről vagy egy kínos kérdésről, hogy arra kell csak válaszolni, amit kérdezett, és nem belemenni jobban, nem magyarázgatni részletesebben. Még sok lenne Számára a válasz. Tehát a későbbiekben előkerülő „hogyan lesz a kisbaba” kérdésre csupán annyi a válasz, hogy „apa és anya nagyon szereti egymást és ezért lesz a kisbaba”. Valószínűleg egyelőre kielégítő lesz számára a válasz. Ha mégsem, vagy később újra foglalkoztatja a kérdés, akkor az újonnan felmerült kérdésre kell csak válaszolni természetes arckifejezéssel.

 

Megfogalmazódhat a gondolat, hogy jöhetne-e már a kistesó. Ha ezen gondolkodtok vagy „dolgoztok”, nem kell hangoztatni túlzottan Gyermeked előtt, hogy majd ekkor és ekkor tesója lesz. Amikor már látványos lesz áldott állapotod, úgyis kérdésekkel fog bombázni a témával kapcsolatban.

 

Ami nagyon fontos a kistestvérrel kapcsolatban, hogy nem „nektek lesz még egy babátok”, hanem „neki születik kistestvére”. Ez az Ő szempontjából nagyon jelentős különbség.

 

Joggal érezheted, hogy nagyon fáradt vagy. Spórolj az energiáiddal, ahol lehet. Gondold végig a napi rutinod és a szabadidőd, és ahol tudsz, töltődj fel és spórolj. A sport, különösen a friss levegőn végzett gyakorlatok, sokat segíthetnek a közérzeteden. Jobban fogsz tudni aludni, és ezáltal kipihentebb leszel. Ha kistestvéren gondolkodtok, tényleg fontos, hogy visszanyerd fittségedet.

A bejegyzés trackback címe:

https://babydoo.blog.hu/api/trackback/id/tr151844909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása