már
16

 

Megint egy újabb szülinap. Csemetéd nő, mint a gomba. Örökítsd meg a pillanatokat, mert Neked és a rokonságnak is jó lesz majd emlékezni ezekre a szép napokra.

 

Hiába cseperedik őrült gyorsasággal Babád, az életed és a mindennapjaid nem lesznek könnyebbek ettől. Egyre gyakrabban használja a „szeretem” és az „utálom” szavakat, amitől néha a falra mászhatsz. Próbálja megtalálni magát, hogy ki is Ő valójában.

 

Az öltözködés is kényes kérdéssé válhat (főleg a lányoknál). Ilyenkor nem kell felesleges vitákba bonyolódnotok. Ha tényleg nem valami jeles alkalomról van szó, nyugodtan engedd meg, hogy azt vegyen fel, amit szeretne (persze a megengedett határokon belül, kicsit fázna nyári ruhában télen). Ezzel is fejlesztheted kreativitását, döntéshozó képességét.

 

Az általatok meghozott szabályok, határok betartása még mindig nehéz dolog Számára. Egyre ügyesebben próbálja kikerülni ezeket. Ha nálad nem éri el célját, akkor bizony Apa is célponttá válik. Legyetek következetesek (ezt jó előre beszéljétek meg), ha valami Anyánál „nem”, akkor az Apánál is legyen „nem”. Így egymás tekintélyét nem ássátok alá (ami elengedhetetlen egy családban), és fokozatosan majd úgyis megtanulja és elfogadja a felállított szabályokat.

 

Nem lehet tudni, hogy mikor jó lemondani a délutáni alvásokról véglegesen. Elég egyértelmű jel, ha már az alvásidőben is élénk, eleven és aktív. Na és persze ellenáll, ha le szeretnéd fektetni. Próbálkozhatsz a pihenőidő bevezetésével. Ilyenkor nem kell aludni, csak nyugodtan, csendben bent lenni a szobában. Ha már ezeket az időszakokat is jól viseli, elhagyhatjátok a délutáni alvást.

 

Ahhoz, hogy Te is jól érezd magad, Neked is szükséged van pihenésre, kikapcsolódásra. Ha ezt úgy valósítod meg, hogy nincs a közvetlen közeledben a Gyerkőc, nincs semmi baj. Neked is kell a felnőtt társaság, felnőtt témák. Ha ilyen programot szerveztek Apával, mondd el Manódnak, hogy mikor nem leszel otthon Vele, ki lesz mellette, mit fognak majd csinálni (pl. a Nagyival). A legfontosabb, hogy biztosítsd afelől, hogy reggel találkoztok majd.

 

Nem mindig tudtok mindannyian együtt (Anya, Apa, Gyerkőc) játszani, tevékenykedni? Nem baj! Nyugodtan lehet olyan programokat is szervezni, amikor csak egyikőtök van a Kicsivel. Így megtanulhatja, hogy kivel, hogyan lehet játszani, és hogyan lehet a másik embernek segíteni. Így mindkettőtökkel egy speciális kapcsolatot tud kialakítani, és tudja, hogy bizonyos dolgokban kihez fordulhat segítségért.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babydoo.blog.hu/api/trackback/id/tr481844921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása