feb
16

Mozgását tekintve Babád már nagyon ügyes, fut, lépcsőzik (lefelé még szüksége van kapaszkodóra vagy a segítségedre), rúgja és dobja a labdát. Csak győzz utána szaladgálni és szemmel tartani. Nagyon kedveli már ilyenkor a játszóterezést is.

 

Egyre többet találkozhatsz a rettegett hisztivel. Ezzel csak azt akarja számodra még világosabbá tenni, hogy Ő a legfontosabb. Legyél türelmes, és a lehető legnyugodtabban (akármilyen ideges is vagy) magyarázd el Neki egyértelműen, hogy nem szabad, sőt nem is kell ezt csinálnia. Figyelsz Rá, és igen, Ő a legfontosabb Neked. Néha a türelem nagy erőfeszítés, de jobb, ha próbálkozol, mert ha Te is agresszíven válaszolsz viselkedésére, fennáll a veszélye annak, hogy ezt a viselkedési mintát fogja elraktározni magában elfogadottnak és természetesnek.

 

Megjelenhetnek Babádnál a félelmek is (ágy alatti szörny, hangos játék, porszívó). Ennek az az oka, hogy az ismeretlen dolgokra ösztönösen félelemmel reagál, csakúgy, mint a felnőttek. Fantáziája nagyon színes és élénk, ami ugyancsak rátehet még egy lapáttal félelmeire (néha elég meglátnia egy árnyékot és máris beleképzel valami félelmetest). Nem szabad komolytalannak venned ezeket a félelmeket! Elég fárasztó lesz minden nap elkergetned az ágya alatt megbúvó szörnyet, de hidd el, Te vagy, aki ezt igazán megteheti, és így máris nagyobb biztonságban érzi magát a Kicsi. Te vagy az erős Anya, aki még a szörnyeket is képes elűzni, csak azért, hogy Drága Kincse nyugodtan aludhasson és biztonságban legyen. 

 

A temérdek mennyiségű kérdésre is felkészülhetsz. A lehető legjobban szeretné megismerni a körülötte lévő világot, és Rád számít ebben leginkább, hogy a segítségére leszel. Nem azért kérdezget, mert idegesíteni akar, bár néha úgy tűnhet. A környezetét így ismeri meg, és közben nagymértékben fejlődik a szókincse is. Beszélgessetek sokat, mert így tanulja meg az anyanyelve mellett a társalgási szabályokat, és még bátoríthatod, ösztönözheted is a beszéd gyakorlására.

 

Bizony néha kellemetlen helyzetbe is hozhat Kicsi porontyod. Érdeklődése nem csak a külvilág felé nyit, hanem saját maga és a testrészei felé is. Elkezd játszani a nemi szervével. Bizonyos szituációkban ez elég kínos tud lenni, de nem kell pánikolnod. Egyszerűen és határozottan tudasd Vele, hogy ezt ilyen sok ember előtt és ilyen helyen nem szabad csinálni. Ha annyira érdekli és jó Neki, otthon szabad. Ezzel nincs semmi gond, az életkor velejárója. Akkor kezdhetsz kicsit aggódni, ha nem veszi figyelembe, hogy ez egy intim dolog, és ahol szükségét érzi, elkezdi csinálni.

 

Az elválással még most is elég nagy problémáitok lesznek. Ennek az az egyszerű oka, hogy ahhoz, hogy tökéletes biztonságban érezze magát Babád, Te kellesz Neki. Az, hogy bármikor odamehet, megöleled és tudatod Vele, hogy vigyázol Rá. Ha mégis el kell intézned valamit, vagy szeretnél kikapcsolódni kicsit, előre szólj Neki, hogy el fogsz menni, ahová Ő most nem megy Veled. Elköszönésnél legyél gyors és ne fordulj vissza az ajtóból. Ha sírva, aggódó arccal köszönsz el Tőle, joggal gondolhatja, hogy valami baj van, szörnyű helyen/emberre hagyod és vissza sem jössz. Mosolyogj és mondd, hogy semmi baj, hamarosan visszajössz, csak el kell intézned valamit, addig pedig játsszon egy jót.

A bejegyzés trackback címe:

https://babydoo.blog.hu/api/trackback/id/tr461763540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.