okt
24

Egyre látványosabb babád fejlődése, haja színe és állaga, valamint szeme színe is változáson mehet át. Sokat mosolyog, nagyon nyitott a külvilágra. Minden érdekli. Adj kezébe érdekes tapintású anyagokat, csörgős-zörgős dolgokat, hogy megismerhesse őket. Tegyél a közelébe egy törhetetlen tükröt (babatükröt), nagyon fog neki tetszeni, amit a tükörben lát. Még néhány hónapig nem fogja tudni, hogy saját magát látja a tükörben, de ez cseppet sem gond.

 

Továbbra is nagyon ragaszkodik hozzád. Szereti, ha vele vagy, érzi illatod ölelgetés közben, vagy hallja hangodat, amikor énekelsz vagy mesélsz neki. Minél többet beszélsz hozzá, annál könnyebben fog megtanulni beszélni, ismeri meg anyanyelve sajátosságait.

 

Leszámítva, hogy nagyon kimerült vagy, már egész jól belerázódtál az új szerepbe, kezded ösztönösen kezelni a helyzeteket. Itt az ideje, hogy egy kicsit magaddal is törődj! Itt most nem elsősorban az eddzésre gondolok, amire visszafogottan és csak fokozatosan terhelve magad kerülhet sor, és nem is a fogyókúrára gondolok, ami a szoptatás időszaka alatt csupán egészséges táplálkozást jelenthet, hanem egy nagy kikapcsolódásra. Persze kételkedsz abban, hogy találhatsz bárkit, aki legalább 70%-osan ellátja szemed fényét néhány órára, és talán igazad is van, de kénytelen leszel foglalkozni a gondolattal, mert nem fogod bírni sokáig. Gondolj arra, hogy a kicsinek se jó, ha nyűgös és kimerült vagy! Hagyhatnád apára, de valószínűleg a munka és a fokozott felelősség (terhelés) őt sem kerülte el, és egyébként is jó lenne, ha együtt csinálnátok valami nosztalgikus programot, így sokkal inkább a nagyszülőket javaslom. Igen, valószínűleg nem a te elvárásodnak megfelelően fog gondoskodni a kicsiről: nem veszi észre, hogy nyűgös, túl sok az inger, hogy túl hangosan énekel, hogy rosszul pelenkázta be és kifolyt a kaki, hogy nem zárta vissza a nedves törlőkendő dobozát és kiszáradt az egész csomag... de gondoskodni fog róla, az biztos. A baba és a nagyszülő között kialakuló szoros kapcsolat egy életre elkíséri majd a kicsit, és így eggyel többen lesznek a világban, aki feltétel nélkül szereti őt, és akit ő is szerethet.

 

A hónap egyik legfontosabb változása, hogy a baba már színesben lát, és 4 méterre is képes fókuszálni. Kifigyeli a tárgyakat és nyúl utánuk, ha sikerül elérni, a szájába veszi őket. Figyelj oda, hogy mi van a közelében, mit érhet el. Nézd át a lakást, és pakold el, ami veszélyes lehet számára, vagy amit nem szeretnéd, ha megcsócsálna.

 

Nagyon változó, hogy mikor fordulnak meg a babák. Ilyenkor azért már gyakori, főleg, ha valami érdekes van abban az irányban.

 

A fogzás is elkezdődhet, valószínűleg csak mélyen a fogínyben, de az is nagyon kellemetlen. Legelső jele, hogy folyik a baba nyála, folyamatosan. Lehet, hogy kis textil előkét is kell elé tenni, mert átnedvesedik a ruhája. Éles, hirtelen nyilaló fájdalomról lévén szó, a baba jókedvű, majd a következő másodpercben keservesen felsír. Különösen éjszaka, a hajnali órákban. Hidd el, nem téged akar foglalkoztatni. Segít a hideg: hideg, friss levegő, hűtőrágóka, hűsítő, mentolos oldat (kifejezetten babáknak való). Számos homeopátiás szer van forgalomban. Mostanra már közismert a borostyánnyaklánc fogzáskönnyítő hatása. A szopikálás mindenre jó orvosság. A szeretgetés is segíthet. Végső megoldásként fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő szuszpenzió vagy kúp.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babydoo.blog.hu/api/trackback/id/tr881471958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása