jan
22

Babád egyre mozgékonyabb és egyre huncutabb lesz! Imádja a “kukucs” játékot, szeret elbújni, és szereti, ha ilyenkor hangosan keresik. Minden grimaszt leutánoz, már bonyolult arckifejezésekre is képes. Nyitott mindenféle új hangra, mozdulatra, mimikára, játékra, ebben a korban minden érdekli. Ez persze arra ösztönzi, hogy felkerekedjen. Sok baba ilyenkor tanul meg kúszni, mert annyira érdekli, hogy mit talál a játszószőnyegen túl. (Reméljük, semmi számára veszélyeset! Pakolj el minden ilyet, ha szükséges!) A kúszást először úgy kezdi, hogy karjával húzza magát, hasa pedig a földön van. Ezt ösztönözni tudod, ha izgalmas tárgyakat teszel a közelébe, egy zörgő-csörgő játékot például. Magát a mozdulatot úgy lehet gyakoroltatni (,de sürgetni nem kell), hogy hason fekve a két talpát összerakod, amire ki fogja nyújtani a lábát, azaz elrúgja magát. Ezzel rájön, hogy tud ő haladni is. Ha a hasonkúszás már jól megy, meg lehet emelni a popsiját, a hasa alá nyúlva, és segíteni behajlítani a térdét, azaz maga alá húzni a térdét. Ha ráérez egy idő után, tetszeni fog neki, hogy nagyobbat tud haladni egy mozdulattal. Gyerekek nagyon eltérő ütemben fejlődnek, így nem kizárt, hogy hónapok óta tud kúszni, vagy esetleg hemperegve haladni, de az is teljesen normális, ha még nem tart itt. Biztosan meg fogja tanulni. Általánosságban azt lehet elmondani, hogy sem a kúszást, sem a járást, és az ülést végképp nem szabad erőltetni. Bár sok babának nagyon erős izomzata van, és érdeklődő is, így alig lehet visszafogni, de amíg egyedül nem teszi meg ezeket a lépéseket (tehát magától nem áll fel), nem szabad felültetni vagy felállítani. Jó a babának, ha sokat van hason, és így erősödik a hátizma, illetve javasolt, hogy 4 hónapot kússzon mielőtt feláll. Az ülés is a kúszásból fog a legegyszerűbben jönni, négykézlábból oldalra ül a popsival, majd kifordul, és már ül is.

 
Nagyon sokat játszik, gügyög, mókázik. Imádja a csörgőket, szereti, ha ő ad ki hangot valamivel. Valószínűleg szereti eldobálni a tárgyakat, amire persze mindenki reagál valahogy, és ettől még érdekesebb számára. Mindent meg szeretne nézni, kóstolni, és nagyon dühös tud lenni, ha ezt nem engedjük. Ilyenkor csak az elterelés működik. A szeretgetésre is csak hosszan panaszkodik tovább. Ha kap valami érdekeset helyette, azonnal megnyugszik.
 
Eltérő ütemben bújnak ki a fogacskák is. Van, akinek már 2 hónapos korában van foga, van, akinek 2 évesen sincs. Nem kell aggódni, biztosan kibújnak mind. Észre fogod venni, mert valószínűleg csurogni fog a nyál a szájából, sajnos, egy része vissza is csurog, így csúnyán köhöghet egyszer-egyszer. Keze is többnyire a szájában van, és nagyon rág mindent. Súlyosabb esetben lehet napi 2-3 híg széklete, és akár 38,5 fokosa láz is. Ha nincs kedve enni a fájdalomtól, próbálj neki szobahőmérsékletű ételt adni, az bántja a legkevésbé. Nyilván a cici a legjobb, ha elfogadja.

A bejegyzés trackback címe:

https://babydoo.blog.hu/api/trackback/id/tr101692810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása