feb
16

 

Véged! Egyre többet és jobban gyakorolja önállóságát és akaratát. Ez már nem csak viselkedésében, tevékenységeiben, hanem beszédében is megjelenik. Egyre többet használja a szavakat a mutogatás és a gesztikulálás mellett. Ilyenkor nem a legjobb ötlet úgy tenni, mintha nem értenéd, amit mond (szókincse fejlesztésének érdekében), mert hamar dühbe gurul, és akkor bizony nehéz pillanatok elé állít Téged is.

 

Segítségnyújtásra még szüksége van, de nyugodtan hagyd próbálkozni. Nem is tehetsz mást, ha Ő úgy akarja. Ez sokszor nehézkessé teszi az elindulást (próbálja felvenni a cipőjét stb.), de ezt kénytelen leszel elfogadni és belekalkulálni az időbe.

 

Mozgását tekintve már nagyon ügyes. Kevesebb balesetre számíthatsz a járás terén, de mivel érzi, hogy már többre képes, igyekszik mindent megismerni. Ez lehet a lépcső, a szék, a fotel, a sámli, a mászóka vagy bármi, amire mászni lehet, és egy óvatlan pillanatban leesni róla. Szóval nagyon gyorsnak és figyelmesnek kell lenned. Korlátozni nem nagyon szabad, mert így is sokat fejlődik, de azért tudasd Vele, hogy milyen veszélyek és következmények várnak Rá. Mindig magyarázd meg Neki, hogy mit miért nem szabad megtennie. Már rég nem elég a „nem szabad” tiltás, szüksége van a magyarázatra. Sőt, sokszor el is lehetne hagyni a „nem szabad” részt, és csak a magyarázatot mondani, így hatékonyabb lesz, ha valamire viszont rámondod azt is, hogy „nem szabad”. Amivel vigyáznia kell, arra mondd, hogy „óvatosan, veszélyes, megszúrhatod magad” és esetleg lassan, óvatosan mutasd is meg neki, hogy a kis ujján érezze, hogy valami tényleg szúrós. Ha viszont valóban veszélyes dologról van szó, mondhatod erélyesebben, hogy „nem szabad, nagyon veszélyes, megszúrod magad”. Így elkerülheted, hogy kötőszóvá váljon a „nem” szó, és jobban oda fog figyelni rá.

 

Játékában is megfigyelheted a változások sokaságát. Már nem csak a tevékenykedés lesz fontos Számára, hanem az is, hogy az összefüggéseket megértse. Ennek gyakorlásaképpen játszhattok csoportosítós játékot. Ahol színek, formák alapján kell összeválogatni a különböző párokat. Amikor még csak ismerkedtek a játékkal, először mutasd meg és magyarázd el Neki, hogy mit, hogyan és miért csinálsz. Kis gyakorlás után ügyesen menni fog Neki is.

 

Ha még nem használja mindenre azt, hogy „nem” kezdhetsz félni, mert hamarosan beköszönt Nálatok is ez az időszak. Más tanács sajnos nincs erre csak az, hogy türelem, türelem, türelem. Ebben az időszakban a gyermekek is kötőszóként használják a „nem” szót… minden „mondatot” ezzel kezdenek. Ha valamit el szeretnél érni nála, ajánlj fel Neki két út közötti választást. Almát kérsz vagy körtét, olvasunk vagy rajzolunk? Valószínűleg először erre is csak „nem” lesz a válasz, de aztán elgondolkodik, ha van kedve valamelyikhez.

 

Napi rutinja is változhat. Ha eddig még többször aludt napközben, lassan átszokik a napi egyszeri alvásra. Lesznek napok, mikor jobban megy, de lesznek olyanok is, mikor rosszabbul. Nem kell erőltetni semmit. Ha nagyon ellenkezik, hogy Ő bizony nem álmos (pedig látod Rajta, hogy majd leragadnak a szemei), kicsit vedd ölbe és énekelj vagy dúdolj Neki. Amellett, hogy megnyugszik és jobban elálmosodik, még a zene, ének iránti szeretetét is fejlesztheted.

 

Ha nagyon nem akar menni az alvás, kipróbálhatod, hogy kedvenc plüssállatával szívesebben elalszik-e. Fektessétek le az állatkát is, beszéljétek meg, hogy már mindketten nagyon fáradtak, és ahhoz, hogy később is jót tudjanak játszani együtt, mindkettőjüknek pihenni kell kicsit. Ha már kialakult a szoros kötődés a kedvenc tárgyhoz, bizony nagy becsben kell tartani. Babádnak nem csak egy egyszerű maci lesz az a maci, hanem egy megbízható és mindig jelen lévő, biztonságot nyújtó társ, ami segít Neki a függetlenség-keresésének hosszú folyamatában.

 

Szellemi fejlődését úgy támogathatod a leghatékonyabban, ha sokat sétáltok, megnevezitek a körülöttetek lévő dolgokat, és kíváncsiságát kielégítve mindent, amit lehet, megmutatsz Neki. Vegyetek mindent a kezetekbe, vizsgáljátok meg és beszéljetek róla. Ahhoz, hogy jól fejlődjön, nem kell semmiféle oktató szoftver, se TV. Bízz magadban! Tudd, hogy mindent meg tudsz adni Babádnak, amire az egészséges fejlődéshez szüksége van. Többet ér egy közös játék, séta, beszélgetés, mint a TV-ben egy állítólagos oktató műsor, ami lehet valóban aranyos és fejlesztő, egyébként. De ha van még energiád, akkor inkább játszatok ketten valamit. Ne érezd magad rosszul, ha néha ráhagyod egy mesére a TV-ben. Ha jól választod meg a mesét, korának megfelelőt, helyes figurákkal és egyszerű, szórakoztató jelenetekkel, történetekkel, amiben esetleg még dalok is vannak, akkor biztosan nem ártasz vele Babádnak. Viszont óvakodjatok a nem neki való filmektől, mert nagyon sokat árt a Kicsinek! Hónapokon át nyugtathatod egy-egy ijesztő jelenet miatt esténként. Így ha esetleg szokásod volt háttérzajnak bekapcsolni a TV-t, akkor most már jobb, ha leszoksz róla, mert válogatás nélkül a műsorok nagyon ártalmasak lehetnek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babydoo.blog.hu/api/trackback/id/tr331763393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása