már
16

 

Gyermeked sok figyelmet és türelmet igényel ebben az időszakban is. Ha naponta többször érzed szükségét annak, hogy elvonulj és feltöltődj, tedd meg!

 

Mindennapi feladataid elvégzése olykor könnyebb, olykor nehezebb Csemetéddel. Ha vásárolni mentek, egyszerűbb beültetni a kocsiba, és végigszaladni az áruházon. Gyermeked már elég nagy, könnyen lehet baja, ezért vásárlás közben fokozottan kell Rá is figyelned. Ha tűri a gyors vásárlást, néha iktass be lassú vásárolgatást is, amikor Ő is nézelődhet, levehet dolgokat a polcról. De ezt is beszéljétek meg mindig. „Most sietünk, mert még a postára is kell mennünk és a Mama is vár, de holnap lesz időnk, és akkor Te is sétálhatsz velem, és Te pakolhatsz majd a kosárba.”

 

Elfelejtheted, hogy megtervezed az egész napotokat. Gyerkőcöd képes minden tervet felborítani. Akár már a reggeli öltözésnél, azzal, hogy nem szeretné azt a ruhát felvenni, amit Te kikészítettél. Pillanatok alatt kipakolja az egész szekrényt és kiválasztja a legszebb nyári ruháját télen. Majd az általad épp összepakolt játékokat egy pillanat alatt szerteszét dobálja és a játékkupac tetején kezd neki a játéknak. Ebben az időben tanulja meg Kicsinyed, hogy bizony pakolni is kell. Nem kell elraknod utána mindent! Ez Róla szól és nem arról, hogy belefér Neked. Fontos, hogy megszokja, hogy mindent vissza kell tenni a helyére. Egyszer még hálás lesz ezért.

 

A lakás nem nyújtja a legszebb látványt ebben az intenzív időszakban, de idővel majd változni fog ez is. Nem kell az őrületbe kergetned magad az állandó pakolással és idegeskedéssel, hogy már megint kezdheted elölről az egészet. Csemetéd is pakoljon maga után. Valamennyire segíthet azért a helyzeten az, ha egyszerre kevesebb játékot hagysz elöl. Ha néhány játékkal már csak ritkán játszik, cserélgetheted őket, és így kevesebb a szétpakolnivaló.

 

Gyermeked hisztijei bizony kikészíthetnek. Egy rosszabb napodon előfordulhat, hogy indulatosabb vagy, és nem úgy szólsz, viselkedsz Vele, ahogy valójában szeretnél. Ha ez megtörtént, nem kell bűntudatot érezned! Kérj Tőle bocsánatot, mondd el, hogy ma nincs jó napod, fáradt vagy, és ezért mondtad, tetted azt, amit. Meg fog érteni és ugyanúgy fog mosolyogni Rád, mint eddig. Így tanulja meg, hogy ha hibázik, bocsánatot kell kérni, és szépen rendbe jönnek a dolgok. Ez fontos tapasztalat Számára!

 

Ha már ismerkedtek a zsepi használatával, jó, ha azt is megtanítod, hogy mit kell tenni, ha nem tudja tüsszentés előtt időben elővenni a zsepit: elfordulni és a könyökhajlatba tüsszenteni. Így a szobát sem fogja elárasztani bacikkal. Aztán lehet mosakodni.

 

Szociális érettsége is sokat fejlődött, és még fog is. Személyiségétől is függ, hogy hogyan tud beilleszkedni, mennyi barátot szerez, mennyire népszerű a többi gyereknél. A zárkózottabb gyerekeknek nehezebb a dolguk, de ha lehetőséget biztosítasz visszahúzódó gyermekednek arra, hogy ismerkedjen és játsszon idegen gyerekekkel is idővel megoldódik minden.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babydoo.blog.hu/api/trackback/id/tr301844946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása