már
16

Babád elmúlt kettő éves. Bizony elszaladt az idő. Legyél türelmes Vele, amennyire tudsz. Bizony még mindig a határok, szabályok próbálgatása, feszegetése a legfőbb „szórakozása”. Sajnos, vagy nem sajnos, ezek alapján tanulja meg, mi az, ami elfogadható, és mi az, ami nem. Használd nyugodtan a „nem” szót. Ezzel nyomatékot adhatsz annak, hogy az a viselkedés, amit éppen produkál, nem elfogadható, és nem helyes. Egyszerűen és lényegre törően mondd el Neki, hogy éppen mit, miért nem szabad tennie. A hosszú monológot nem fogja megérteni. A lényeget nyomatékosan és határozottan mondd.

 

Persze ez elég nehéz nap mint nap, de megéri a fáradozást, hidd el. Ha már végképp nem bírod, és elszakad a cérna, add ki a dühöd (máshol). Utána pedig tudasd Vele, hogy nagyon szereted, és azért vagy dühös, mert már ezt nagyon sokszor megbeszéltétek, és mégsem teszi azt, amire megkérted. Először meg fog szeppenni, esetleg sírva fakad (lehet, hogy együtt sírtok), de megérti. Ezzel is azt tanulja, hogy hogyan tudja az érzelmeit még jobban kifejezni, hogy az ember lehet ideges, és a feszültség után jön a megnyugvás.

 

Próbáld erősíteni önállóságát. Ez lehet akár az öltözködés terén. Persze okos kérdésekkel kezdd, mert elég kellemetlen perceitek lehetnek, ha azt kérdezed, mit szeretne felvenni, és Ő télen a cuki nyári ruháját választja. A rajzolásnál kérdezheted, hogy ceruzával vagy inkább zsírkrétával szeretne valami maradandót alkotni. Vagy egy esetleg több színű gyurmát szeretne használni. De arra vigyázz, hogy ne essetek a bőség zavarába. Bőven elég, ha kettő, három dolog közül választhat egyet.

 

Gyerkőcöd nagyon mozgékony és minden érdekli, akármi felkelti a figyelmét. Erről ne feledkezz meg, ha olyan helyre kell mennetek, ahol hosszabban kell ücsörögni, és nem lehet felpattanni, kicsit szaladgálni. Táskádat pakold meg olyan játékokkal, könyvekkel, melyekkel otthon is szívesen játszik Babád, és lekötik a figyelmét. Azért még így se várj túl sokat Manócskádtól. Az okos szakkönyvek szerint életévenként 3-5 perccel nő az az időintervallum, amíg aktívan képes figyelni valamire. Ezért jól válaszd meg a helyeket is, ne legyen kínos, ha ki kell szaladnotok felfrissülni.

 

Kíváncsisága balesetekkel is párosulhat. Nézd végig a lakást, és próbálj olyan helyet keresni azoknak a dolgoknak, amiket féltesz, vagy nem kellene, hogy a kis felfedező keze ügyébe kerüljenek, ahol biztos nem tud hozzá jutni ezekhez. Töltsd fel a kötszeres, sebtapaszos dobozokat! Még nem az a fontos Babád számára, hogy hogyan jut el a kiszemelt célig, hanem csak az, hogy megszerezze. Így bármikor történhet bármi. Na és persze ne feledd a mindig gyógyító hatású puszikat sem!

A bejegyzés trackback címe:

https://babydoo.blog.hu/api/trackback/id/tr311844893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása