okt
23

 Nagyon izgalmas időszak kezdődik. Babád elkezd kommunikálni veled, „ú”, „á”, „ó” hangokat ad, gőgicsél. Imádja, ha beszélsz hozzá, grimaszolsz neki, énekelsz, mondókázol, tapsolsz. Nagyon nyitott lesz a külvilágra, és már elég időt van ébren ehhez. Azonban figyelj oda, hogy ne legyen túl sok az inger számára, különösen este, lefekvés előtt. Ha az esték nyugodtak, lassabbak, és kialakítotok egy rendszeres, visszatérő szertartás sort, mellyel a kicsi már fel tud készülni az éjszakai alvásra, akkor elképzelhető, hogy hosszú órákon át zavartalanul fog tudni aludni. Ehhez fontos, hogy elég inger érje napközben, lehetőleg legyetek levegőn is, legyen sokat hason játszószőnyegen, hogy „tornázhasson” kedvére.

 

Hasra fektetve láthatjuk, hogy ügyesen felkönyököl, felemeli a mellkasát és megtartja a fejét.

Egyre tudatosabban mozog, lassan kezdi elfelejteni a csecsemőreflexeket. Lazul az ökölbe szorított kéztartás. Felfedezi kezével saját arcát és játékai anyagát. Felfedezi kezét és mozdulatait. Egyre kevesebbet sír, sőt sokszor mosolyog a világra, de főleg Rád. Beszédhangokat megkülönbözteti az egyéb hangoktól, és ha érdekesnek találja, irányába fordítja fejét. Szülei hangja különösen fontos számára.

 

Rólad is érdemes egy pár szót ejteni:

Tested kezd regenerálódni, így eljött az ideje, hogy meglátogasd nőgyógyászodat, aki ellenőrizni fogja a szülés körvetkeztében megsérült szövetek gyógyulását. Megvizsgálja majd melleidet is, a tejcsatornák állapotát. Elvégzi a szükséges vizsgálatokat.

 

Biztosan tudod, hogy amennyiben begyógyultak a sebek, elkezdhettek újra szerelmeskedni pároddal, bár lehet, hogy nem sok kedved van hozzá. Ne aggódj, és nyugtasd meg párodat is, hogy ez az állapot csak átmeneti, legyetek türelmesek mindketten. Ha viszont belevágtok, fontos, hogy védekezzetek, ugyanis az a tény, hogy még nem menstruálsz, illetve hogy szoptatsz, nem jelenet garanciát, és könnyen teherbe is eshetsz, ami elég megterhelő lenne az éppen lábadozó szervezetednek.

 

Lelkileg is nehéz lehetett megélni az elmúlt heteket. Lehet, hogy nem pont így képzelted az anyaságot, a kisbabát, a párodat apaszerepben, a szüleidet vagy bármit. Az idő segíteni fog ezen. Bele fogsz jönni az új szerepedbe, és egyre ügyesebben fogod kezelni a helyzeteket. Lassan természetes lesz a rád váró új feladatok kezelése, nehézségek megoldása.

 

Beszélgess ezekről pároddal, és ha komolyabb a probléma, pár hétnél is tovább tart levertséged, ne szégyelj felkeresni egy szakembert.

 

Ne feledd, szerencsés vagy, hogy anya lehetsz, és töltődj fel a kicsi mosolyával!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babydoo.blog.hu/api/trackback/id/tr391470706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása