jan
22

Babácskád beszéde most kezd igazán nagy fejlődésnek indulni. Elérkezett az idő, hogy elbúcsúzz az eddig Te általad is többet használt bébi-nyelvtől. Beszédét akkor tudod leginkább és legegyszerűbben fejleszteni, ha továbbra is sokat beszélsz Hozzá, rövid meséket, mondókákat mondasz Neki. Párbeszédeitekben most az lesz a legviccesebb Babádnak, ha sokat kérdezel vissza és nagyokat csodálkozol mondandóján. Megérti az egyszerű utasításokat, amit mondasz. Vigyázz, hogy a „nem” szó használata az általad meghatározott korlátokat jelölje ki. Ha nem azt mondod Neki mindenre, amit csinál, hogy „nem”, később nem lesznek akkora gondjaid, mikor még szélesebben szeretne környezetével ismerkedni. A mesekönyvekben képes néhány állatot beazonosítani és rámutatni (esetleg megnevezni, hangját utánozni). 

 
Lassan megkezdődik a függetlenség időszaka. Ekkor Manócskád már tökéletesen tud ülni, ha bátor már, a bútorokban kapaszkodva lépeget is, és már néha, ha nagyon szeretné megkaparintani kedvenc játékát, vagy éppen azt, amit nem szabad, már képes elengedni a támaszául szolgáló bútort. Ahogy megteszi első önálló lépéseit, és egyre többet gyakorol, büszke lehetsz, hogy milyen ügyes, okos a Babád. Arra is készülj fel, hogy ettől kezdve Neked is megkezdődik az állandó futkosás, nem lesz megállás. Persze, ha nem pont ebben az időszakban dönt úgy gyermeked, hogy elkezd járni, nincs semmi gond. Lehet, hogy még nem érzi késznek magát arra, hogy megtegye ezt a Számára is fontos és nehéz lépést. Ha testi elváltozásokat nem látsz Rajta, nem kell aggódnod. Nézd meg, hogy mozgásfejlődése más területein mikor vetted észre Nála a különböző fejlődési ugrópontokat. Nem kell erőltetni, jönni fog minden magától. Ha mégis kétségeid vannak, beszélj erről a gyermekorvosotokkal.
 
Most, hogy egyre többet mozogtok, a tevékenységeitekben Babád is segítségedre lehet. Öltözésnél nyújtja a kezét, lábát (nem kell elkezdeni megnevezni a jobb és a bal oldalt, mert ez csak óvodáskor előtt fog tudatosulni Benne), étkezéseknél kézzel eszik. Lehet, hogy teljesen elutasítja segítségedet és az új ízeket is, de nem kell megijedned, ha méregbe jön a kudarctól és nem akar enni. Várj egy kicsit és próbálkozzatok újra. Persze így, hogy ennyit mozog és próbálkozik, reflexeidet is csiszolgatnod kell, hogy elég gyors legyél, és ne csinálj magadnak plusz munkát.
 
Szeretetét már képes kimutatni, főleg irántad, apa iránt és kedvenc játékai felé. Ettől kezdve még szorosabbá válik kapcsolatotok, mert így, hogy kifejezi érzéseit, tartalmasabb lesz minden együtt töltött pillanatotok.
 
Kicsit Rólad:
Vigyázz magadra! Egyre nehezebb és mozgékonyabb „csomagod” van. Ha megemeled, hajlítsd be a térdeidet, guggolva tedd, így kímélheted a derekad. Ha esetleg sikerül leülnötök (mert állva ugye izgalmasabb karban lenni), figyelj ott is a tartásodra. Mivel a Baba súlya elég megterhelő, ha teheted, iktasd be napirendetekbe a tornát, a nyújtást és a lazítást is.
 
Kezdesz kimerülni? Alváshiánnyal küzdesz? Nem meglepő. Amellett, hogy Babád minden nap igénybe vesz, még ott van a háztartás is. Ha nagyon nehezen kelsz fel, próbáld ki, hogy a csörgőórát a lehető legmesszebb teszed az ágyadtól. Ha egyszer már felkelsz, kevesebb az esélye, hogy visszabújsz (pedig milyen jó lenne). Kis mennyiségben a kávé is jól jöhet, de vigyázz, hogy ne pörgesd túl magad. A legjobb, ha Te is próbálsz aludni Babáddal alvásideje alatt. A teendők megvárnak, szépen lassan is haladhatsz velük.
 
Ha már elgondolkodtál azon, hogy esetleg visszamész dolgozni, érdemes jól végiggondolni a lehetőségeket. Mindig Babád igényeit helyezd előtérbe. A munkahelyed rugalmassága sem elhanyagolható, gyerekkel más az élet. Bármikor lehet beteg, orvosi kontrollvizsgálatokra kell vinni, így nem tudsz annyi időt bent tölteni, mint rég. Ha teheted, ezeket a vizsgálatokat intézd el az ebédszünetben, vagy ha nem bánod, hogy nem vagy ott, akár Apa vagy más, aki a segítségedre van, elviheti a gyerkőcöt helyetted.

A bejegyzés trackback címe:

https://babydoo.blog.hu/api/trackback/id/tr991692920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása