jan
22

Babád egyre önállóbbá válik az étkezéseknél, szeret mindent megfogdosni, nyomkodni, maszatolni. A pohárból való ivás megtanításának is eljött az ideje. Érdemes kétfüles pohárral próbálkoznotok először. Mivel ebben a korban is sokat utánoz, nyugodtan mutasd meg, hogy te hogyan csinálod, és hagyd gyakorolni. Az utánzás a játék területén is bearanyozza majd mindennapjaitokat. Főleg akkor, mikor rájön, hogy ha produkál valamit, több figyelemben részesül,ezért többször ismételgeti a jutalmazott tevékenységet. Itt az ideje, hogy tapsoljatok egymásnak, csettintgessetek nyelvetekkel, köhécseljetek. Mivel nem nagyon távolodik el mellőled játék közben sem, igényli, hogy vedd észre játékába rejtett figyelemfelhívását. A közös játékkal erősítheted az érzelmi kapcsolatotokat, a bizalom és a közös szórakozás élménye együtt fejlődik ki Nálatok.

 
Elérkezett az idő, hogy felvértezd magad a türelem és a figyelemelterelés minden eszközével. Babád próbálgatni kezdi határait és tűrőképességed, de nem engedetlenségről van szó, csupán kíváncsiságról.
 
Mozgása egyre biztosabb, és mivel a kíváncsiság is hajtja, elkezd felmászni szinte minden megmászható bútorra. Ilyenkor még nem tud visszaemlékezni arra, mit is mondtál neki, ezért egyszerűbb, ha azt mondod, hogy "NEM", majd próbáld meg a figyelmét elterelni. Egyszerűen megfogalmazott utasításokat tökéletesen megért. Persze ezek után nem kell meglepődnöd, ha gyermeked első szavai között megjelenik az, hogy „nem”. Ezzel nincs semmi gond. Meg kell tanulnia, hogy mi az, amit korlátozás nélkül megtehet, és mi az, amit nem.
 
 
Általában a 4. és a 7. hónap között kezdődik meg a fogzás. Számíthatsz rá, hogy nagyon fog folyni a nyála, és persze ekkor is csodálatosan tud játszani ajkaival, nyálával, ami biztos, hogy mosolyt fog csalni az arcodra. Rájön, hogy kezdeményezni is tudja a játékot. Próbáld ki, le tudod-e utánozni Babád produkcióját. Jól fogtok szórakozni mindketten. Ha a kibújt fogacskák között hézag van, nem kell rögtön a fogszabályzásra gondolnod. Még sokat fog alakulni a fogak állása, és általában a 3. életévre eltűnnek a hézagok, mert ekkor már mind a 20 tejfog kint lesz.
 
Nemcsak tevékenységeidet, viselkedésedet is próbálja utánozni Csöppséged. Ez a korszak az, amikor már megtanulja, hogy hogyan tudja értésedre adni hangulatát. Ez az empátiás készség fejlődésének az első jele.
 
Hallgass az ösztöneidre! Tudom, ez néha nehéz, főleg, ha sokan szeretnének ellátni "jó" tanácsokkal, de te ismered legjobban a Babád igényeit, és valamennyire azért már eldöntötted, hogy milyen nevelési elvek alapján szeretnéd nevelni. Persze ez változhat idővel, és nincs is semmi gond, ha nem ragaszkodsz mindenhez. Szépen lassan alakultok egymáshoz, és ez így van jól.
 
Ha esetleg úgy érzed, nincs minden rendben Babáddal, nyugodtan keresd fel gyermekorvosotokat (neki az is a feladatai közé tartozik, hogy megfelelően tájékoztasson és megnyugtasson) vagy egy bizonyos területhez tartozó szakembert.
 
Ne felejts el magadra is gondolni kicsit. Persze ez nem könnyű feladat az apróság és a háztartás mellett, de ha sikerül jól beosztanod az idődet, az egész családodnak jót teszel. Ne feledd, nem kell minden nap takarítanod (bár jobb, ha a minden nap használt dolgokat ugyanoda pakolod vissza, így nem lesz káosz egy idő után, és mindig kéznél lesz), és nem kell minden nap főznöd sem, és ha úgy érzed, segítségre szorulsz, ne habozz segítséget kérni!
 
Ügyelj az étkezésedre! Neked és a Babádnak sem jó, ha betegeskedsz vagy rossz a közérzeted. A rendszeres mozgást úgy is megoldhatod, hogy kicsit többet sétálsz, pl. ha egy kis kerülővel mentek el a boltba.
 
Megkönnyítheted életedet, ha a lakásodat a legjobban kihasználod. Akár a nappaliban, a kanapén is pelusozhatsz, így nem kell rohangálnod. Apróbb házimunkákat együtt is csinálhattok Babáddal. Így figyelhetsz rá, és folyamatosan haladsz is a feladatokkal.
 
Ha teheted iktass be egy kis kényeztetést is, pl. baráti beszélgetések (jót tesz a felnőtt társaság), masszázs, kozmetikus, apró ajándékok vagy egy hosszú meleg fürdő.
 
Ahhoz, hogy megszokjátok kicsit az egymás nélküli életet (ami nagyon nem könnyű), néha el kell válnotok egymástól. Ez lehet akár egy nagybevásárlásnyi idő vagy egy mozi Apával. A lényeg, hogy Babácskád ébren legyen és tudja, hogy nem vagy mellette. Így elkezd hozzászokni mások társaságához is (szociális fejlődését tekintve fontos).

A bejegyzés trackback címe:

https://babydoo.blog.hu/api/trackback/id/tr201692869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása