feb
16

 

Babácskád őrületes gyorsasággal fejlődik. Egyre többet ért meg a világból, a tárgyak tulajdonságaiból és rendeltetéseiből. Ezt az is mutatja, hogy már nem akar mindent a szájába venni, és tudja, hogy a ceruzával és a zsírkrétával rajzolni kell. Ügyesen rajzolgat Neked mindenféle színes irka-firkát, ákom-bákomot. A korábban is ismert és kedvelt játékokkal már perceken keresztül eljátszik (dobozba ki- és bepakolás, kukucs játék és a testrészek megmutatása).

 

Emlékezete is folyamatosan fejlődik, amit abból vehetsz észre, hogy már képes olyan dolgokat is felidézni, melyekkel akár egy órával ezelőtt foglalkoztatok, tevékenykedtetek. Bizony, oda kell figyelned Magadra is, mert már arra is képessé válik Babád, hogy abból tanuljon, amit Tőled lát, hall. Megtanulja a tevékenységet csupán abból, hogy megfigyeli, mit, hogyan csinálsz, és leutánozza, majd raktározza pici agyacskájában, hogy később is gyakorolhassa. Most lesi el a viselkedésmintákat. Ha azt látja, hogy a szülei dühösen rákiabálnak, amikor valamit nem jól csinál, akkor megtanulja, hogy a kiabálás a problémamegoldás eszköze. Persze Ő sem fog burokban élni és találkozni fog ilyen rossz mintákkal, de jó lenne, ha azoktól, akikre a leginkább felnéz, azaz a szüleitől, inkább a jó mintát tanulná. Ez nem azt jelenti, hogy tökéletesnek kell lenned, mert egy gyereknek egy „elég jó” szülőre van szüksége, akitől így azt is megtanulhatja, hogy az ember hibázik, kijavítja a hibát, bocsánatot kér, feszültség után megnyugszik… Ezeknek a reakcióknak az elsajátítása nagyon fontos lesz az életében.

 

Mozgása is egyre ügyesebb és összetettebb, de mégis nagy a veszélye annak, hogy elesik vagy megbotlik. Ne lássa Rajtad, hogy Te is nagyon megijedsz (pedig igen), mert akkor tudatosul Benne, hogy valami baj történt. Ha megtörtént a baleset, ölelgesd és puszilgasd meg, mondd, hogy nincs semmi baj, előfordul. Beszéld meg Vele, hogy figyeljen a lába elé, és ösztönözd, hogy nyugodtan próbálkozhat tovább.

 

Nem mindig van Babádnak sem jó napja, ahogy ez mindannyiunkkal megesik. Ekkor, valószínűleg, jobban igényli társaságodat, közelségedet. Legyél Vele türelmes, még akkor is, ha esetleg kiabál vagy sír. Ilyenkor jót szokott tenni, ha ölbe veszed és megbeszéled Vele, hogy mi is a baj. Ha érzi, hogy mindig számíthat Rád, kicsit vonakodva ugyan, de hamarosan újra beleveti magát a játékba. Nem kell meglepődnöd, ha pár perc múlva kezdődik az egész huza-vona elölről. Ilyenkor próbáld meg az elvégzendő dolgaidat félre tenni, és legyél Vele. Lassabban haladsz, de ténylegesen szüksége van Rád. Biztonságérzetének fejlődéséhez ilyen napoknak is kell lennie, és viszonylag hamar túlléptek majd ezen is. Légy türelmes! 

 

Étkezésében megjelenhet a válogatás. Lehet, hogy azokat az ételeket, amiket eddig szívesen megevett, nem hajlandó még a szájába sem venni. Nem kell aggódnod, itt az ideje, hogy kísérletezz kicsit. Kóstoltass meg Vele új ételeket, alakítsd ízlését az étkezés területén is. Persze ez elég nehéz. Neked sincs kedved és időd naphosszat a konyhában ácsorogni és mindenfélét főzögetni. Időt spórolhatsz, ha betárazod a mélyhűtőt. A miatt nem kell aggódnod, hogy túl keveset eszik. Amikor ilyen válogatós, akkor is annyit mindig eszik, amennyire szüksége van.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babydoo.blog.hu/api/trackback/id/tr161763389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása