okt
21

Lehet, hogy még csak most bizonyosodtál meg róla, hogy valóban egy kis élet kezdődik benned, babád a 6. hét környékén már 3 milliméter, és a 8. héttől naponta 1 millimétert növekszik. A várandósság második hónapjában már kezdenek kifejlődni a végtagok, folytatódik a szívfelépülése, kezdeti stádiumban, de már a fontosabb belsőszervek is megvannak.

Érdemes alaposan kivizsgáltatnod magad. Nőgyógyászati vizsgálatod alkalmával a várandósságot megállapítják, megtudod, hogy hányan vannak odabent. Orvosod bizonyára csináltat néhány alapvető vizsgálatot: vérkép, RH-faktor, rákszűrés és egyéb. De érdemes belgyógyászati vizsgálaton is részt venni, elmenni EKG-ra, csináltatni egy fogászati szűrést.

A várandósság idejét az utolsó menstruáció első napjától számolják, 40 hét, azaz kb. 280 nap.

Fizikailag mire számíthatsz a hónapban? Kis émelygés, hányinger, esetleg hányás is reggelente, esti gyomorégés, gyakori vizelési inger, aluszékonyság, fáradtság, érzékeny mellek. Lehet, hogy megkívánsz bizonyos ételeket. Még az is lehetséges, hogy kicsit érzékeny leszel. Sokszor a hányinger mögött is csak érzelmi bizonytalanság van, aggodalmaid eloszlatása érdekében kérdezd ki orvosodat! (Ha nem bízol benne, keress egy másik orvost, aki komolyan veszi a kérdéseidet és kielégítő választ ad rájuk.)

Émelygést csökkentheted azzal, ha olajos magvakat ropogtatsz, vagy bababiskótát kóstolgatsz. Próbáld ki, hogy felsőtestedet egy nagyobb párnával feltámasztva pihensz. És ne csüggedj, biztosan hamarosan elmúlik az émelygés, második trimeszterre már nyoma sem lesz!

Vigyázz a zötyögő mozgással (lovaglás, biciklizés terepen), és az úszással a fertőzések miatt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babydoo.blog.hu/api/trackback/id/tr681470799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása