okt
23

Szeretnénk gratulálni babád világra jöveteléhez! Valószínűleg eddigi életed egyik legizgalmasabb időszakát éled meg. Biztosan nem volt könnyű a szülés, de – természetesen – megérte, látva a kis csöppséget, akinek Te jelented a világot, és aki nélküled még szinte levegőt venni se képes.

 

 

 

 

 

 

 

 

A legjobb tanács, amit a gyermeked nevelésével és gondozásával kapcsolatban adhatok, hogy hallgass meg nyugodtan minden tanácsot, az nem kerül semmibe, és utána csináld úgy, ahogyan TE a legjobbnak érzed. Hallgass a megérzéseidre, mert legbelül TE tudod a legjobban, mi jó a kisbabádnak és a családodnak. Minden baba teljesen egyedi, így másoknak csak sejtése lehet arról, amiről tanácsot ad neked.

Nincs két egyforma csecsemő és egyforma élethelyzet sem. Te magad is egészen másképp éled meg az anyaságot, mint barátnőid. Így nincsenek általános igazságok, és biztosan működő megoldások sem. Mindazonáltal, ha kétséged merülne fel, hallgass meg néhány véleményt, tapasztalatot.

Én is ilyen általános megfigyelésekről fogok írni neked.

Homlokon, szemhéjon, tarkón esetlegesen előforduló vörös foltok miatt ne aggódj, hajszálerek okozzák, és lassan fel fognak szívódni.

A köldökcsonkot a 2., 3. hét körül fogjátok elhagyni. Addig naponta 1x fertőtlenítsd le alkohollal (sokszor ne, mert kiszárad és sebezhetővé válik a bőr), bátran és alaposan körbe, a redő alatt is. Legyezgesd, hogy megszáradjon és soha ne fújd, mert a szád neked sem steril, majd alaposan szórd be hexaclorophen hintőporral. Amikor már nagyon lifeg, már majdnem teljesen levált, akkor már csak naponta 2-3 alkalommal törölgesd meg alaposan a redőt olajba mártott fülpucoló pálcikával. Fürdetéssel óvatosan kell bánni, hogy ne ázzon el a köldökcsonk, próbáljátok teljesen kikerülni azt a részt, amúgy sem kell agyon mosni egy csecsemőt, hiszen nem koszos.

Kutacs miatt sem kell aggódni. Ha nyitott tenyérrel értek hozzá, biztosan nem lesz semmi baj. Teljesen összeforrni kb. 18 hónapos kora körül fog.

A kisbaba születése utáni első hetekben sokat, napi 12 óránál is többet fog aludni, de amint kipihente a születését, elkezdődik egy aktívabb időszak. Ebből még nem lehet következtetni arra, hogy később lesznek-e nehézségek az altatással.

Etetéssel kapcsolatosan javaslom, hogy igény szerint próbáld etetni, mert ő tudja mennyi és mikor esik jól neki, de így is kb. 2-3 óránként lesz éhes. Érdemes etetés után fél órát félig ülő helyzetben tartani, vállra fektetni, hogy az esetleges lenyelt levegő távozni tudjon. Tapasztalatom szerint a büfi jön, ha büfizteted, ha nem, de nem biztos, hogy 30 percen belül, de valamikor felér. Ezen nem kell aggódni. Ha úgy érzed, hogy csak zavarja a babát, hogy finoman rázogatod, vagy az is, hogy felemeled, akkor hagyd, nem fog megfulladni, és ki fog jönni a büfi, amint felér. Éjszaka pl. nem ajánlják a büfi körüli herce-hurcát a szoptatási tanácsadók.

Igény szerinti szoptatásról még csak annyit röviden, hogy biztosan fogod tudni, hogy mikor éhes a baba. Forgatja a fejét, cikázik a szeme, nagyon élénk lesz, fészkelődik és tátogva keresi a cicit. Amikor már lazul a kézfeje, nincs ökölbe szorítva (bár ez ekkor még jellemző kéztartás), nyugodt, elernyedt és tej csurog a szája szélén, akkor már biztosan nem éhes. A mérlegelés is megnyugtathat, hogy babád helyesen fejlődik, de ha nem izgulsz emiatt, akkor felesleges.

A szoptatási testhelyzeteket és a szoptatás technikáját érdemes nagyon megtanulni, mert kulcsfontosságú lesz a későbbiekben is, hogy legyen sok tejed, sokáig tudj szoptatni, ne gyulladjon be a melled és ne sebesedjen ki a mellbimbód. A szoptatás a számos csodálatos élettani hatásán felül a legjobb eszköz lesz arra, hogy a babádat megnyugtasd.

Körömvágás hivatalosan a 6. héttől ajánlott, de biztosan nem fogsz belevágni a kicsi körömágyába, ha neki való körömollót használsz, nem vágod ki a sarkokat, tehát nem kell lekerekíteni a körmeit, és persze alvás közben próbálkozol. Javaslom, hogy a körömollót tisztítsd meg alkohollal körömvágás előtt.

Látása egyre jobb, de még inkább közelre lát jól, 30-40 cm-nél messzebbre ne tartsd a játékot tőle. Szereti a kontrasztos mintákat, formákat, színeket.

Néhány megjegyzés fejlődésével kapcsolatban:

Reflexszerűen mozognak végtagjai.

Sok baba, ha szeret oldalt feküdni, akkor már 1 naposan is oldalra tud fordulni.

Fejét forgatja, szemléli a világot, az arcok megnyugtatják. Megismeri szülei hangját, különösen anyjáét.

Megmarkolja, amit a kezébe adunk, de még nem tudatosan engedi el.

Ami kikerül a látóköréből, azt nem érzékeli tudatával.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babydoo.blog.hu/api/trackback/id/tr871470152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása